Tortille z kurczakiem i pomidorami
Tortille z ciasta naleśnikowego z kurczakiem w chrupiącej panierce, pomidorami, kapustą pekińską i sosem czosnkowym. Danie lekko „fastfoodowe”, bo inspiracją do jego stworzenia były popularne tortille z KFC. Dodatek kurkumy nadaje naleśnikom przyjemną żółtą barwę. Nie jest to może wierna kopia tych przekąsek, ale z pewnością będzie wam smakować.
Ciasto naleśnikowe:
- 250 ml wody
- 125 ml mleka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki oleju
Marynata:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 łyżeczki chili
- ½ łyżeczki curry
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2-3 pomidory
- kapusta pekińska
- 4-5 łyżek bułki tartej
- płatki kukurydziane
- olej
Przygotować ciasto naleśnikowe. Do mąki wlewać wodę i mleko cały czas mieszając aby nie pozostawić grudek. Dodać sól, kurkumę i olej. Ciasto naleśnikowe nie powinno być ani za rzadkie ani za gęste. Można to sprawdzić maczając łyżkę w cieście i robiąc na niej ślad palcem. Jeśli ślad pozostanie ciasto ma odpowiednią gęstość. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, smarując ją tylko na początku olejem.
Piersi z kurczaka pociąć na małe kawałki i posolić.
Jajko wymieszać z mlekiem, chili, curry, solą i pieprzem. Do marynaty włożyć przygotowane kawałki kurczaka i zostawić na 15 min. W międzyczasie rozgnieść kilka garści płatków kukurydzianych i wymieszać z bułką tartą. Kurczaka wyjąć z marynaty i obtaczać w panierce. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Przygotować sos. Czosnek rozgnieść, wymieszać z majonezem, śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
Kapustę pekińską poszatkować, a pomidory pokroić w kostkę.
Złożyć tortille. Na naleśniku rozsmarować łyżeczkę sosu czosnkowego, dodać poszatkowana kapustę, pokrojone pomidory i kawałek kurczaka. Zwinąć i od razu podawać.
Smacznego!!!