Kotlety z nasionami sezamu

     Tym razem proponuje danie, które może stanowić samodzielną potrawę np. jako przystawka podawana z sosem. Świetnie sprawdzi się również jako element dania głównego. Kotlety wywodzą się z kuchni włoskiej przez wzgląd na oliwki, mozzarellę i paprykę. Można jednak dowolnie zmieniać nadzienie, zastępując je ulubionymi składnikami.

 

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 kromki chleba
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • mozzarella
  • papryka
  • zielone oliwki
  • 4-5 łyżek sezamu
  • oliwa do smażenia

 

Chleb zalać mlekiem, a gdy nasiąknie wyjąć i odsączyć. Do miski włożyć mięso mielone, odciśnięty chleb, jajko, natkę pietruszki, posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Składniki dokładnie połączyć (najlepiej mieszając je ręką). Uformować kulki wielkości jajka. W środek każdej kulki wcisnąć oliwkę, kawałek sera i papryki. Obtoczyć w sezamie i smażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron, aż kotlety się przyrumienią. Po usmażeniu kotlety układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać gorące.

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl