Kotlety z nasionami sezamu
Tym razem proponuje danie, które może stanowić samodzielną potrawę np. jako przystawka podawana z sosem. Świetnie sprawdzi się również jako element dania głównego. Kotlety wywodzą się z kuchni włoskiej przez wzgląd na oliwki, mozzarellę i paprykę. Można jednak dowolnie zmieniać nadzienie, zastępując je ulubionymi składnikami.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 3 kromki chleba
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Ząbek czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- mozzarella
- papryka
- zielone oliwki
- 4-5 łyżek sezamu
- oliwa do smażenia
Chleb zalać mlekiem, a gdy nasiąknie wyjąć i odsączyć. Do miski włożyć mięso mielone, odciśnięty chleb, jajko, natkę pietruszki, posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Składniki dokładnie połączyć (najlepiej mieszając je ręką). Uformować kulki wielkości jajka. W środek każdej kulki wcisnąć oliwkę, kawałek sera i papryki. Obtoczyć w sezamie i smażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron, aż kotlety się przyrumienią. Po usmażeniu kotlety układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać gorące.
Smacznego!!!