Torcik na zimno z masą jogurtową i owocami
W sam raz na upalne dni, z sezonowymi owocami i galaretką. Rozszedł się błyskawicznie. Jest delikatny, na miękkim biszkopcie lekko nasączonym wodą z cytryną.
Ciasto biszkoptowe:
(okrągła blaszka ok. 26 cm)
- 3 jajka
- 20 g masła
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- 2 i ½ łyżki żelatyny
- 5-6 łyżek gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- galaretka (ja wybrałam malinową), świeże owoce, woda z cytryną do nasączenia biszkoptu
Sposób przygotowania:
Do miski wbić 3 całe jaja, dodać cukier i ubijać nad kąpielą wodną, aż do powstania jasnej, gęstej i puszystej masy (ok. 7 min). Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na koniec wlać rozpuszczone, letnie masło i szybko wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy* i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
*Dno formy uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem i podsypałam mąką
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie z cukrem waniliowym. Do miski dodać jogurt grecki, naturalny, śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać wszystko mikserem. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę i wstawić masę na chwilę do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić galaretkę w 500 ml wody i przygotować owoce.
Ostudzony biszkopt nasączyć wodą z cytryną, przełożyć na niego lekko tężejącą już masę jogurtową i włożyć do lodówki na 20 – 30 min. Po wyjęciu z lodówki ułożyć owoce i wlać zimną galaretkę. Torcik powinien chłodzić się w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego!!!