Tiramisu z owocami
Błyskawiczny deser trochę w innym wydaniu bo z owocami i dżemem, bez likieru amaretto. Równie pyszny, a może nawet i lepszy. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony i to na drugi dzień.
Składniki:
(na kwadratową formę ok. 24 cm)
- biszkopty podłużne z cukrem (ok. 32 sztuk)
- 330 ml śmietanki 30%
- 125 g serka mascarpone
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kakao
- dżem truskawkowy
- świeże owoce: borówki, maliny
- kawa z wódką do nasączenia biszkoptów
Sposób wykonania:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać wódkę i wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, następnie dodać serek mascarpone i szybko wymieszać mikserem do połączenia się składników.
Biszkopty namoczyć w kawie z wódką i układać w formie (powinny wyjść 2 rzędy). Posmarować je dżemem truskawkowym i ułożyć połowę masy śmietanowej. Posypać obficie kakao. Wyłożyć ostatni rząd nasączonych biszkoptów, dżem i masę śmietanową. Posypać kakao i ułożyć owoce. Deser należy dobrze schłodzić przed podaniem.
Smacznego!!!