Cytrynowe babeczki z lemon curd
Niezwykle orzeźwiające i puszyste babeczki cytrynowe podane ze słodko-kwaśnym lemon curd. Wyjątkowe dobre połączenie smaków, szczególnie na ostatnie upały. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu, ale należy uważać aby składniki, z których je przygotowujemy miały taką samą temperaturę, wówczas ciasto się nie zważy. Lemon curd powinien mieć dość gęstą konsystencję. Łatwo to sprawdzić po tak zwanej próbie róży. Wystarczy zanurzyć łyżeczkę w lemon curd. Gdy po dmuchnięciu na nią ciasto utworzy tzw. „płatki róży”, lemon curd jest już gotowe.
Ciasto:
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 i ¾ szklanki mąki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z nasion wanilii*
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Lemon curd:
- ½ szklanki soku z cytryny i pomarańczy
- ½ szklanki cukru
- 3 jaja
- 50 g masła
Przygotować lemon curd. Do rondelka wlać sok z cytrusów, jaja i wsypać cukier. Trzepaczką połączyć składniki. Na koniec dodać pokrojone w kawałki masła. Rondelek umieścić nad kąpielą wodą i ubijać, aż masą stanie się gładka i dość gęsta. Rondelek szczelnie przykryć i wstawić do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termo obiegiem. Przygotować formę na muffinki i wyłożyć ją papierowymi papilotkami.
Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę. Do garnka wrzucić masło i ubić je z cukrem i ekstraktem z wanilii na najwyższych obrotach miksera. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie powoli wlać mleko i sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Porcjami dodawać do masy mieszając cały czas. Na koniec dodać skórkę z cytryny i jeszcze raz wszystko dokładnie połączyć.
Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec ok. 20-25 min. Po ostygnięciu nadziać i ozdobić lemon curd i bitą śmietaną.
*ekstrakt lub pastę waniliową można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią.
Smacznego!!!