Tartaletki z truskawkami
Cóż ja mogę powiedzieć w tym temacie… one są obłędne! Delikatne, kruche, słodkie i mocno owocowe. W sam raz na tę porę roku bo ze świeżych owoców, u mnie z truskawek i chyba one najlepiej do nich pasują. Nie ma co przedłużać… zapraszam Was na tą słodką ucztę.
Kruche ciasto ( na ok. 16 babeczek)
- 1 szklanka mąki
- 60 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1/3 łyżeczki sody
Masa śmietanowa:
- 200 g śmietanki 30%
- 125g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- dżem z owoców leśnych, truskawkowy lub malinowy
- świeże owoce np. truskawki
- galaretka cytrynowa*
Sposób wykonania:
Przede wszystkim musicie się zaopatrzyć w aluminiowe foremki do babeczek, żeby móc je wylepić ciastem. Jeśli to już macie możemy się zabierać do pracy.
Na blat wysypać przesianą mąkę z sodą. Dodać zimne masło i cukier puder, posiekać wszystko. Dodać jajko i śmietanę, jeszcze raz wymieszać i ulepić kule ciasta. Ciasto można schłodzić w lodówce przez ok. 30 min, żeby było jeszcze bardziej kruche.
Blat podsypać mąką i rozwałkować cienko ciasto. Przy pomocy szklanki wyciąć kółka i wylepić nimi foremki. Każdą foremkę ponakłuwać delikatnie widelcem, żeby podczas pieczenia nie wyrosły za bardzo. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o C z termoobiegiem na ok. 15 min.
W międzyczasie przygotować masę śmietanową. Śmietankę kremówkę ubijć na sztywno z cukrem pudrem (dodać go pod koniec ubijania) i delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Owoce pokroić na cząstki do dekoracji tartaletek.
Na spodzie ostudzonych babeczek rozsmarować cienką warstwę dżemu. Wycisnąć masę śmietanową szprycą (albo dla ułatwienia nakładać ją łyżeczką). Na wierzchu poukładać cząstki truskawek.
*Aby babeczki jeszcze lepiej się prezentowały, możemy rozpuścić ¼ galaretki w niewielkiej ilości gorącej wody, poczekać aż delikatnie się zetnie i posmarować nią owoce.
**Ważne aby wszystkie składniki ciasta kruchego były schłodzone!
Smacznego!!!