Tort śmietankowy z owocami
Tort z masą śmietankową na kakaowym spodzie nasączonym rumem. Słodkość masy warto przełamać świeżymi owocami, ozdabiając ciasto z wierzchu. Ja użyłam kiwi, mandarynek i winogron, ale to Wy decydujecie o ich wyborze. Świetnie smakuje również z prażonymi migdałami. Tort w smaku przypomina popularne ciastka firmowe więc od czasu do czasu warto zaszaleć i upiec ten przysmak.
Ciasto biszkoptowe:
- 110 g cukru
- 6 jajek
- 50 g masła
- 160 g mąki
- 3 łyżeczki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 330 ml śmietanki kremówki
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 80ml rumu / 170 ml przegotowanej wody
- garść migdałów
Przygotować biszkopt. Tortownice o wymiarach ok. 20 cm wysmarować masłem i podsypać bułka tartą. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 180°C. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Wlać masło i wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z kakao. Dodawać po trochu do masy jajecznej delikatnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć na 3 części.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i mascarpone (wcześniej wymieszane z 2 łyżkami ubitej śmietanki).
Gotowe kakaowe spody nasączyć mieszanką rumu z wodą. Przełożyć masą śmietankową zostawiając część do dekoracji. Gotowy tort posmarować masą a z wierzchu ozdobić owocami. Boki tortu obsypać startymi migdałami. Tort schłodzić w lodówce i podawać.
Smacznego!!!