Lasagne (lazania) z farszem szpinakowym
Danie z jednej z moich ulubionych kuchni. Połączenie włoskich smaków: szpinaku, ricotty, ziół prowansalskich i pomidorów. Potrawa dosyć sycąca i przy tym prosta do wykonania-wystarczy zaopatrzyć się w gotowe półprodukty. Ostatnio bardzo polubiłam szpinak, bo dania z jego udziałem zawsze wychodzą i sprawdzają się na różne okazję. A świadomość, że owe warzywo jest bardzo zdrowe dodatkowo napędza mnie do działania.
Składniki:
- 12-14 płatów makaronu lazagne*
- 250 g sera ricotta
- 200 g szpinaku (może być mrożony)
- 125 g sera mozzarella
- pęczek natki pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- oliwa, masło
Płaty lasagne obgotować chwilę w wodzie i rozłożyć tak aby się nie posklejały.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i oliwy. Dodać szpinak i chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Doprawić gałką, solą, pieprzem i ostudzić.
Podsmażony szpinak połączyć z serem rocotta. Dodać starty ser mozzarella i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Pomidory lekko pognieść widelcem. Doprawić suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Formę o wymiarach ok. 24x24 cm wysmarować masłem. Na dnie formy rozsmarować warstwę sosu pomidorowego. Rozłożyć część płatów lasagne, a następnie farsz szpinakowy i znowu sos pomidorowy. Na koniec posypać częścią startego żółtego sera. Postępować tak, aż do wykończenia wszystkich składników. Lasagne piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Podawać ciepłe, np. z sosem czosnkowym.
*w sklepach dostępne są płaty lasagne, których nie trzeba wcześniej obgotowywać i można od razu układać w formie. Z doświadczenia jednak wiem, że podczas pieczenia nie wszystkie płaty miękną, dlatego preferuje je wcześniej ugotować.
Smacznego!!!