Ciastka francuskie z nadzieniem budyniowym i różą
Ciasto francuskie samo w sobie jest zachwycające. Nadzienie budyniowe i konfitura z róży dodatkowo wzmacniają ten smak.
Masa:
- 75 ml mleka
- 15 g mąki
- 30 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- konfitura z róży
Dodatkowo:
- opakowanie ciasta francuskiego
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pokroić na kwadraty o bokach ok. 6 cm.
Przygotować budyń. W rondelku zagotować mleko. Jajko wymieszać z cukrami i mąką. Wlać do gotującego się mleka i dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Na przygotowany kwadrat z ciasta francuskiego położyć łyżeczkę budyniu i odrobinę konfitury z róży. Na przeciwległe rogi ciasta skleić a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciastka piec w temp. 180° przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem*.
*aby przygotować lukier wystarczy utrzeć 50 g cukru pudru z 1 łyżką wody.
Smacznego!!!