Kurczak w ziołowej panierce
Najczęściej jadanym mięsem u mnie w domu jest mięso drobiowe, dlatego właśnie z jego udziałem powstaje najwięcej ciekawych dań. Mięso drobiowe jest delikatne w smaku, dlatego do panierki warto dobierać ostrzejsze składniki. Tym razem proponuje filety z kurczaka w ziołowej panierce. Jako ziół użyłam natki pietruszki i bazylii. W panierce jest też obecny starty żółty ser, który z powodzeniem można zastąpić charakterystycznym w smaku parmezanem. Do kurczaka świetnie pasują gotowane na parze warzywa.
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1 jajko
- mąka
- 7-8 łyżek bułki tartej
- 4-5 łyżek mleka
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- pęczek natki pietruszki
- garść liści bazylii
- 50 g żółtego sera
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Filety z kurczaka umyć i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
Rozbić jajko i wymieszać z mlekiem i suszonymi ziołami prowansalskimi.
Natkę i bazylię drobno posiekać. Wymieszać z bułką tartą i startym żółtym serem.
Kawałki kurczaka obtaczać w mące, następnie w jajku a na koniec w ziołowej panierce. Smażyć na oleju do momentu, aż panierka się lekko przyrumieni. Usmażone kawałki kurczaka odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe, najlepiej z gotowanymi warzywami.
Smacznego!!!