Tarta z dynią

     Aromatyczne zestawienie przypraw, dyni i budyniu, podane na kruchym spodzie. Dynia sprawdza się nie tylko jako składnik słonych potraw, ale również jako element wyrazistych i oryginalnych w smaku deserów. W połączeniu z korzennymi przyprawami tworzy niebanalną kompozycję smakową. Tarta idealnie komponuje się ze słodką bitą śmietaną. Propozycja dla tych, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi ciastami.

 

Ciasto kruche:

  • 125 g mąki
  • 70 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa dyniowa:

  • 400 g dyni
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki goździków

 

Przygotować kruche ciasto. Przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem, rozcierając je dłońmi. Dodać cukier puder, zimną wodę i zagnieść. Włożyć na 15 min do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180° C i przygotować okrągłą blaszkę na tartę. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (obciążając je np. fasolą aby nie wyrosło) i podpiekać ok. 10 min.

 

Dynię ugotować w wodzie. Odsączyć i zagnieść, tworząc puree. Śmietankę zagotować z przyprawami. Jajka ubić z cukrami tak aby się rozpuściły. Cały czas ubijając powoli dolewać wrzącą śmietankę. Na koniec do masy wmieszać puree z dyni i mąkę. Masę przelać na podpieczony spód z ciasta i piec całość ok. 20 min. (aż wierzch się lekko przyrumieni). Podawać z kleksem bitej śmietany.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl