Babeczki jak motylki
Okazale wyglądające i jeszcze lepiej smakujące czekoladowe babeczki z masą cytrynową. Odrobina rozkoszy nie tylko od święta.
Ciasto:
- 125 g margaryny
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżeczki kakao
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka syropu klonowego
- 30 g czekolady deserowej (kilka kawałków)
Masa:
- 100 miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować blaszkę do pieczenia babeczek. Do każdego otworu włożyć papierową papilotkę wcześniej lekko posmarowaną tłuszczem*.
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao. Powoli wsypujemy do masy dalej mieszając. Na koniec wlewamy stopioną czekoladę. Ciasto przekładamy do papilotek tak, aby masa przykryła ¾ ich wysokości. Pieczemy ok. 15-20 min.
Aby przygotować masę należy miękkie masło utrzeć na gładko z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Kiedy babeczki ostygną ostrym nożem odciąć wierzchy i przekroić na pół. Babeczki posmarować masą cytrynową, a na każdej położyć kawałki ciasta tak, aby przypominały skrzydła motyla. Na koniec oprószyć cukrem pudrem i podawać.
*papilotki smarujemy tłuszczem po to, aby ciasto po upieczeniu ładnie odchodziło
Smacznego!!!