Babeczki jak motylki

     Okazale wyglądające i jeszcze lepiej smakujące czekoladowe babeczki z masą cytrynową. Odrobina rozkoszy nie tylko od święta.

 

Ciasto:

  • 125 g margaryny
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki kakao
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka syropu klonowego
  • 30 g czekolady deserowej (kilka kawałków)

Masa:

  • 100 miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka soku z cytryny

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Przygotować blaszkę do pieczenia babeczek. Do każdego otworu włożyć papierową papilotkę wcześniej lekko posmarowaną tłuszczem*.

 

Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i syropem klonowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao. Powoli wsypujemy do masy dalej mieszając. Na koniec wlewamy stopioną czekoladę. Ciasto przekładamy do papilotek tak, aby masa przykryła ¾ ich wysokości. Pieczemy ok. 15-20 min.

 

Aby przygotować masę należy miękkie masło utrzeć na gładko z cukrem pudrem. Dodać skórkę i sok z cytryny i ponownie wymieszać.

 

Kiedy babeczki ostygną ostrym nożem odciąć wierzchy i przekroić na pół. Babeczki posmarować masą cytrynową, a na każdej położyć kawałki ciasta tak, aby przypominały skrzydła motyla. Na koniec oprószyć cukrem pudrem i podawać.

 

*papilotki smarujemy tłuszczem po to, aby ciasto po upieczeniu ładnie odchodziło

 

Smacznego!!!

 


Komentarze
Dodaj komentarz
to wszystko wyglada bardzo smakowicie
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl