Torcik śmietankowy z cynamonem i wiśniami
Biszkopt genueński nasączony rumem i cytryną, przełożony masą śmietanowo-cynamonową z dodatkiem wiśni. Doskonała kompozycja smaków na wystawną ucztę.
Biszkopt:
- 150 g mąki (niepełna szklanka)
- 40 g masła
- 4 jajka
- 110 g cukru (1/2 szklanki)
Masa:
- 100 g wiśni (+ sok)
- 300 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotować ciasto. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubijać w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gorącą wodą), aż masa będzie gęsta i jasna. Masa jajeczna powinna być ciepła ale nie gorąca. Do rondelka z masłem dodać 2 łyżki ostudzonej masy jajecznej i wymieszać. Do pozostałej masy stopniowo dodawać przesiana mąką, delikatnie mieszając. Na koniec wlać masło, stopniowo łącząc składniki. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki (okrągła tortownica 22 cm lub keksówka). Piec w piekarniku nagrzanym do 180° z termoobiegiem przez ok. 30 min.
Wiśnie (najlepiej z kompotu) przesypać do rondelka. Dolać połowę soku, wsypać cynamon i zagotować. Proszek budyniowy wymieszać z kilkoma łyżkami soku i wlać do gotującego się soku wiśniowo-cynamonowego. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, stopniowo dolewając rozpuszczoną w 2 łyżkach wody żelatynę.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Ciasto jest puszyste i wilgotne dlatego nie trzeba go nasączać (chociaż oczywiście można np. mieszanką wody, cytryny i rumu). Każdą część przekładać bitą śmietaną i warstwą budyniu wiśniowo-cynamonowego. Ciasto z wierzchu przykryć bitą śmietana, ozdobić prażonymi płatkami migdałów i wiśniami z budyniu.
Smacznego!!!