Sernik z makiem
Wspaniały sernik na makowym spodzie, ozdobiony lukrem i polany czekoladą. Idealne ciasto na Święta. Prezentuje się bardzo dobrze, a smakuje naprawdę wybornie. Na pewno wprawi w zachwyt wszystkich gości.
Masa makowa:
- 1 szklanka maku
- 12 dag masła
- 3-4 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg pełnotłustego białego sera*
- ¾ szklanki cukru
- 6 jajek
- 15 dag masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- Sok z cytryny
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki mleka
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować przez ok. 20 min. na małym ogniu. Odsączyć na gęstym sicie, a następnie zmielić dwukrotnie. Dodać miód i utrzeć. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć z masą makową. Prostokątną blaszkę (35x25) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać równa warstwę masy makowej i piec ok. 15 min. w temp. 180°C.
Ser zemleć. Żółtka oddzielić od białek. Cukier i cukier wanilinowy utrzeć na puszystą masę z żółtkami. Delikatnie dodać do sera. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i lekko przemieszać, aby połączyły się z masą serową**. Masę wyłożyć na podpieczoną masę makową i piec przez 35-40 min. temp. 180°C.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle by lukier miał dość gęstą konsystencję. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka.
Gorące jeszcze ciasto posmarować lukrem i ozdobić roztopiona czekoladą.
*można użyć gotowe opakowanie zmielonego wcześniej pełnotłustego sera
**ubite białka należy szybko wymieszać z masą serową. Zbyt długie mieszanie może spowodować jej mniejszą puszystość.
Smacznego!!!