Beza Pavlovej z masą śmietanową i owocami

W końcu się odważyłam. Długo zwlekałam z upieczeniem bezy bo wielu rzeczy się naczytałam na jej temat, że nie zawsze wychodzi, że za mało cukru to grzech itp. Nadszedł moment kiedy sama musiałam sprawdzić czy rzeczywiście ta beza jest taka straszna do wykonania. Zastanawiałam się nawet ile prób mi to zajmie zanim upiekę tą idealną… jakże się zdziwiłam kiedy się okazało, że zrobiłam to za pierwszym razem!!! Beza wyszła chrupiąca z zewnątrz a miękka w środku, taka jaką pamiętałam z dzieciństwa. I nie było to coś bardzo skomplikowanego więc na pewno i Wy sobie poradzicie. Moja beza została przełożona delikatną masą śmietanową z owocami, bo tak moim zdaniem najlepiej smakuje, ale Wy możecie poeksperymentować.

 

Beza:

(średnica ok. 20 cm)

 

  • 4 białka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

 

Masa śmietanowa:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe – ja użyłam borówek i porzeczek. Warto żeby były kwaskowate.

 

Sposób przygotowania:

4 białka (najlepiej wcześniej wyjęte z lodówki) ubić na wolnych obrotach. Kiedy zaczną się lekko spieniać, dodać partiami cukier, po 2-3 łyżki. Cały czas ubijać, aż do momentu kiedy beza będzie lśniąca i sztywna, ale jeszcze dość plastyczna (nie może wylatywać z miski). Na koniec dodać jeszcze sok z cytryny, skrobie i szybko wymieszać.

Na papierze do pieczenia odrysować 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm i nałożyć bezę.

Teraz najważniejsze, pieczenie. Piekarnik nagrzać do 160o z termoobiegiem. Bezę włożyć na 10 min. Po tym czasie, zmniejszyć temperaturę do 130o i piec ok. 1h 20 min a na sam koniec zmniejszyć jeszcze do 100o i potrzymać ją jeszcze ok. 20 min. W trakcie pieczenia ważne jest żeby monitorować jej stan. Beza się nie piecze a suszy więc powinna delikatnie popękać.

*beze przygotowywałam w szklanej misce

*nie przejmujcie się jeśli cukier podczas ubijania nie rozpuści się całkowicie, nie ma to większego znaczenia dla bezy. Ważne jest żeby nie „przebić” bezy długim ubijaniem.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Wygląda przepysznie. Mniam
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl