Mus bananowy
Łatwy do przygotowania mus, którego głównymi składnikami są banany i bita śmietana. Dodatek rumu i soku z cytryny wydobywa słodycz bananów. Mus ma gładką konsystencję, ale jest przy tym wyrazisty w smaku. Bardzo dobrze wypada w połączeniu z tartą czekoladą. Co prawda u mnie rozszedł się od razu po zrobieniu, ale zdecydowanie radzę poczekać, aż schłodzi się w lodówce a składniki dobrze połączą.
Składniki (5 porcji):
- 3 banany
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki rumu
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
Banany zmiksować na puree z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i rumem. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Przełożyć do puree z bananów, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przygotować 5 pucharków i napełnić je do ¾ musem. Obficie posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!