Sernik z kokosową bezą
Naprawdę pyszny sernik z nutą kokosową. Robienie serników wydaje się czasochłonne, głównie przez konieczność dwukrotnego mielenia sera. Wychodzę z założenia, że lepiej sobie nie utrudniać życia i korzystać z gotowych półproduktów, dlatego w przepisie użyłam zmielonego półtłustego twarogu, dostępnego w sklepach. Sernik jest mięciutki i ma dość zwartą konsystencje – głównie przez dodatek dwóch budyniów. Kokos dodaje całości przyjemnego, charakterystycznego posmaku, dlatego gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu.
Kruche ciasto:
- 340 g mąki przennej
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- pół kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany (+2 łyżki wody)
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego białego sera
- 220 g cukru
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
Beza kokosowa:
- 6 białek
- 110 g szklanki cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Mąkę przesiać na blat z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Składniki posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie zagnieść (gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze 2 łyżki wody). Ciasto włożyć do lodówki na 15 min.
Piekarnik rozgrzać do 180°C z termo obiegiem.
Prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach 26x32) dokładnie wysmarować margaryną i posypać mąką.
Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Równie dobrze można go zastąpić gotowym, już zmielonym półtłustym serem dostępnym w sklepie. Żółtka i jaja utrzeć z cukrem. Ser przełożyć do dużej miski. W szklance mleka rozpuścić budynie. Do sera dodać utarte z cukrem jaja i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę budyniową i ponownie wymieszać. Na koniec powoli wlać olej, cały czas mieszając.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować tak aby przykryło spód prostokątnej formy. Na spód wlać masę budyniową, a całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 min.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Po 40 min. pieczenia bezę kokosową przełożyć na wierzch sernika. Piec jeszcze 20 min, aż beza się przyrumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2-3 godz., aż sernik przestygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki.
Smacznego!!!