Sernik z kokosową bezą

     Naprawdę pyszny sernik z nutą kokosową. Robienie serników wydaje się czasochłonne, głównie przez konieczność dwukrotnego mielenia sera. Wychodzę z założenia, że lepiej sobie nie utrudniać życia i korzystać z gotowych półproduktów, dlatego w przepisie użyłam zmielonego półtłustego twarogu, dostępnego w sklepach. Sernik jest mięciutki i ma dość zwartą konsystencje – głównie przez dodatek dwóch budyniów. Kokos dodaje całości przyjemnego, charakterystycznego posmaku, dlatego gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu.

 

Kruche ciasto:

  • 340 g mąki przennej
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany (+2 łyżki wody)

Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego białego sera
  • 220 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju

Beza kokosowa:

  • 6 białek
  • 110 g szklanki cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Mąkę przesiać na blat z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Składniki posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie zagnieść (gdyby ciasto było za suche można dodać jeszcze 2 łyżki wody). Ciasto włożyć do lodówki na 15 min.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C z termo obiegiem.

 

Prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach 26x32) dokładnie wysmarować margaryną i posypać mąką.

 

Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia. Równie dobrze można go zastąpić gotowym, już zmielonym półtłustym serem dostępnym w sklepie. Żółtka i jaja utrzeć z cukrem. Ser przełożyć do dużej miski. W szklance mleka rozpuścić budynie. Do sera dodać utarte z cukrem jaja i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę budyniową i ponownie wymieszać. Na koniec powoli wlać olej, cały czas mieszając.

 

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować tak aby przykryło spód prostokątnej formy. Na spód wlać masę budyniową, a całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 min.

 

Białka ubić na sztywno z solą i cukrem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Po 40 min. pieczenia bezę kokosową przełożyć na wierzch sernika. Piec jeszcze 20 min, aż beza się przyrumieni.

 

Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2-3 godz., aż sernik przestygnie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Wygląda wspaniale! Cudnie i przepysznie!
A czy budynie są z cukrem czy bez, bo teraz mamy dwie opcje:) Przymierzam się do tego serniczka bo wygląda bosko.
Obrazek użytkownika monika
Bez cukru:)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl