Torcik malinowy

     Aksamitny i delikatny torcik malinowy, z biszkoptami nasączonymi rumem i cytryną. Łatwy do wykonania, a przy tym wybornie prezentujący się deser. Połączenie soczystych malin i kremowego serka mascarpone tworzy zgraną kompozycję słodkich i kwaśnych smaków.

 

Składniki:

  • 300 g malin
  • opakowanie biszkoptów
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • czerwona galaretka
  • łyżka rumu
  • łyżka soku malinowego
  • łyżka soku z cytryny

 

Połowę malin zmiksować, resztę zostawić do dekoracji. Rozpuścić galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek i przelać do rondelka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gorącego purre z malin dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Ubić na sztywno śmietankę. Serek mascarpone wmieszać do purre malinowego a następnie delikatnie dodać ubitą śmietankę.

Przygotowaną blaszkę (keksówkę lub okrągłą tortownicę) wyłożyć celofanem. Na spodzie ułożyć biszkopty nasączone mieszanką rumu, soku malinowego i cytrynowego. Wyłożyć 1/3 musu malinowego. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów. Przekładanie zakończyć musem malinowym, na którym poukładać zostawione do dekoracji maliny. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Ten deser robiłam wczoraj rano a wieczorem musiałam robić następny , moi chłopcy nie zjedli tylko wciągnęli obydwa , pycha :)Pozdrawiam :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl