Torcik malinowy
Aksamitny i delikatny torcik malinowy, z biszkoptami nasączonymi rumem i cytryną. Łatwy do wykonania, a przy tym wybornie prezentujący się deser. Połączenie soczystych malin i kremowego serka mascarpone tworzy zgraną kompozycję słodkich i kwaśnych smaków.
Składniki:
- 300 g malin
- opakowanie biszkoptów
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- czerwona galaretka
- łyżka rumu
- łyżka soku malinowego
- łyżka soku z cytryny
Połowę malin zmiksować, resztę zostawić do dekoracji. Rozpuścić galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sitko w celu usunięcia pestek i przelać do rondelka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gorącego purre z malin dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ubić na sztywno śmietankę. Serek mascarpone wmieszać do purre malinowego a następnie delikatnie dodać ubitą śmietankę.
Przygotowaną blaszkę (keksówkę lub okrągłą tortownicę) wyłożyć celofanem. Na spodzie ułożyć biszkopty nasączone mieszanką rumu, soku malinowego i cytrynowego. Wyłożyć 1/3 musu malinowego. Przykryć kolejną warstwą biszkoptów. Przekładanie zakończyć musem malinowym, na którym poukładać zostawione do dekoracji maliny. Zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!