Nadziewana cukinia

     Cukinia faszerowana nadzieniem z pieczarek i kiełbasy, z dodatkiem ostrej papryczki chili. Danie jest naprawdę sycące więc z powodzeniem może być serwowane jako propozycja obiadowa.

 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • ½ papryczki chili
  • 2 parówki
  • 2 kabanosy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ser żółty

 

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć zostawiając 0,5 cm miąższu od skórki. Cebulę posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać pokrojone w kostkę parówki oraz kabanosy. Smażyć chwilę aż się przyrumienią a następnie dodać pokrojone pieczarki, chilli oraz cukinie. Smażyć tak długo aby nadmiar płynu odparował. Doprawić solą, pieprzem i pokrojoną natką. Przygotowane cukinie posypać odrobiną soli i pieprzu a następnie wypełnić farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Pod koniec cukinie posypać tartym żółtym serem i zapiekać aż do jego rozpuszczenia. Gotowe danie przybrać natką pietruszki.

 

Smacznego!!!

 


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl