Knedle z nadzieniem z kurczaka
Muszę przyznać, że najlepsze pomysły na potrawy wpadają mi kiedy jestem lekko głodna. Tak też było i tym razem. W daniu postanowiłam wykorzystać ziemniaki. Można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań, a kosztują grosze i dostarczają przy tym sporo witamin. W wyniku burzy mózgu powstała pożywna i pikantna potrawa, czyli knedle z farszem z kurczaka i „czapą” cebulową.
Ciasto:
- 3 ziemniaki
- 100 g bułki
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 50-60 g mąki
- 150 g startego żółtego sera
- 2 jajka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- pierz Cayenne
- 2-3 l wody
Nadzienie:
- 150 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 250 ml bulionu
Sos cebulowy:
- 2 duże cebule
- 1 łyżka margaryny
- sól, pieprz
- pierz Cayenne
Przygotować masę ziemniaczaną. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i gotować ok. 20 min. Bułkę pokroić, zalać ciepłym mlekiem i odstawić. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać do nich bułkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać. Wsypać starty ser i tyle mąki, aby ciasto utworzyło gęstą masę.
Przygotować nadzienie. Pierś kurczaka ugotować w bulionie. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle. Kurczaka drobno pokroić. Dodać podsmażoną cebulę, jajko, śmietanę i przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszać.
Cebulę na sos cebulowy pokroić w piórka. Podsmażyć na margarynie. Wlać ok. 200 ml bulionu (w którym uprzednio gotował się kurczak) i gotować przez chwilę na dużym ogniu. Gdy sos nieco zgęstnieje dodać przyprawy i wymieszać.
W garnku zagotować osolona wodę. Z masy ziemniaczanej uformować knedle i nadziać je farszem z kurczaka. Gotować na małym ogniu ok. 8-10 min.
Ugotowane knedle podawać ciepłe polane sosem cebulowym.
Smacznego!!!