Knedle z nadzieniem z kurczaka

     Muszę przyznać, że najlepsze pomysły na potrawy wpadają mi kiedy jestem lekko głodna. Tak też było i tym razem. W daniu postanowiłam wykorzystać ziemniaki. Można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań, a kosztują grosze i dostarczają przy tym sporo witamin. W wyniku burzy mózgu powstała pożywna i pikantna potrawa, czyli knedle z farszem z kurczaka i „czapą” cebulową.

 

Ciasto:

  • 3 ziemniaki
  • 100 g bułki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50-60 g mąki
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pierz Cayenne
  • 2-3 l wody

 

Nadzienie:

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 250 ml bulionu

 

Sos cebulowy:

  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka margaryny
  • sól, pieprz
  • pierz Cayenne

 

Przygotować masę ziemniaczaną. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i gotować ok. 20 min. Bułkę pokroić, zalać ciepłym mlekiem i odstawić. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać do nich bułkę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać. Wsypać starty ser i tyle mąki, aby ciasto utworzyło gęstą masę.

 

Przygotować nadzienie. Pierś kurczaka ugotować w bulionie. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle. Kurczaka drobno pokroić. Dodać podsmażoną cebulę, jajko, śmietanę i przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszać.

 

Cebulę na sos cebulowy pokroić w piórka. Podsmażyć na margarynie. Wlać ok. 200 ml bulionu (w którym uprzednio gotował się kurczak) i gotować przez chwilę na dużym ogniu. Gdy sos nieco zgęstnieje dodać przyprawy i wymieszać.

 

W garnku zagotować osolona wodę. Z masy ziemniaczanej uformować knedle i nadziać je farszem z kurczaka. Gotować na małym ogniu ok. 8-10 min.

Ugotowane knedle podawać ciepłe polane sosem cebulowym.

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl