Teryna z ryb
Zapiekany mus rybny z dodatkiem śmietany i białek, podany z sosem majonezowo-chrzanowym. Terynę można podawać jako przystawkę, rozsmarowując ją na chlebie i polewając odrobiną sosu. Delikatny smak teryna zawdzięcza świeżym rybom, z których jest przygotowywana. Najlepiej nie zastępować ich mrożonkami, jeśli jednak nie mamy świeżych, należy pamiętać o dobrym ich rozmrożeniu. Pomysł na danie zaczerpnięty z kuchni francuskiej.
Składniki:
- 1 kg świeżej ryby np. dorsz lub mintaj
- 2 białka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- masło do wysmarowania foremki
Rybę zmielić. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą rybną. Powoli dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku i wymieszać wszystkie składniki. Podłużną foremkę (np. keksówkę) wysmarować masłem i przełożyć do niej masę rybną. Foremkę umieścić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Piec 35-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem teryny z foremki, odstawić całość do ostygnięcia na 15 min. Podawać z sosem majonezowo-chrzanowym.
Smacznego!!!