Teryna z ryb

     Zapiekany mus rybny z dodatkiem śmietany i białek, podany z sosem majonezowo-chrzanowym. Terynę można podawać jako przystawkę, rozsmarowując ją na chlebie i polewając odrobiną sosu. Delikatny smak teryna zawdzięcza świeżym rybom, z których jest przygotowywana. Najlepiej nie zastępować ich mrożonkami, jeśli jednak nie mamy świeżych, należy pamiętać o dobrym ich rozmrożeniu. Pomysł na danie zaczerpnięty z kuchni francuskiej.

 

Składniki:

  • 1 kg świeżej ryby np. dorsz lub mintaj
  • 2 białka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • masło do wysmarowania foremki

 

Rybę zmielić. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą rybną. Powoli dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku i wymieszać wszystkie składniki. Podłużną foremkę (np. keksówkę) wysmarować masłem i przełożyć do niej masę rybną. Foremkę umieścić w większej formie, do połowy wypełnionej wodą. Piec 35-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przed wyjęciem teryny z foremki, odstawić całość do ostygnięcia na 15 min. Podawać z sosem majonezowo-chrzanowym.

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl