Tarta gruszkowa
Słodka tarta na kruchym spodzie, z nadzieniem budyniowym i gruszkami w aromatycznym syropie cytrynowo-migdałowym. Klasyczny francuski deser w nieco rozbudowanej wersji z likierem amaretto.
Ciasto:
- 125 g mąki
- 70 g zimnego masła
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Krem:
- 3 szklanki mleka
- aromat waniliowy
- 100 mąki pszennej
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 70 g masła
- 100 g tartych migdałów
Dodatkowo:
- 4 gruszki
- skórka z połowy cytryny
- 100 ml likieru amaretto
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zimne masło i wszystko posiekać, aby składniki się połączyły. Dodać zimną wodę i szybko wyrobić ciasto, aż powstanie jednolita masą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki na tartę i podpiekać ok. 15 min.
Czas na krem. Gruszki umyć, obrać i przekroić na pół. Do rondla wlać wodę, cukier, likier, dodać skórę cytrynową i na koniec gruszki. Gotować na małym ogniu ok. 30 min, aż owoce zmiękną i nabiorą apetycznego wyglądu. Po tym czasie zdjąć rondel z ognia a gruszki zostawić do przestygnięcia w syropie.
Przygotować krem. Zagotować mleko z aromatem waniliowym. W misce ubić jajka z cukrem. Powoli dodawać ciepłe mleko. Postawić na kuchence i mieszać chwilę, aż masa zgęstnieje. Po ostygnięciu utrzeć masę z masłem, mąką i migdałami.
Gotowy krem wlać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki gruszki. Całość posypać cukrem i piec w piekarniku ok. 20-30 min.
Smacznego!!!