Sernik na kakaowym spodzie

     Przepisów na serniki jest na prawdę wiele. Co prawda głównym elementem każdego z ciast jest ser, ale dodatek specyficznych składników sprawia, że każdy sernik smakuje inaczej. W tym przypadku kompozycja czekoladowego spodu i kruszonki z masą serową o smaku pomarańczy wyszła wybornie. Muszę przyznać, że to wydanie sernika najbardziej przypadło mi do gustu.

 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • pół kostki margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg sera
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

 

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem.

 

Przygotować kakaowy spód. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać kakao i dokładnie wymieszać sypkie składniki. Dodać cukier, pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać. Na koniec wlać żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Wyłożyć nim przygotowaną formę do pieczenia.

 

1 kg sera zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia (lub skorzystać z gotowego, wcześniej zmielonego sera). Jajka ubić z cukrem. Ser lekko zmiksować i wlać masę jajeczną. Wsypać budyń i kaszę manną. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać dokładnie z serem. Na koniec powoli wlewać olej cały czas miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie przełożyć do masy serowej. Masę przelać na kruchy spód i piec ok. 40 min.

 

Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim sernik i wstawić do piekarnika jeszcze na 20 min. Po upieczeniu sernik najlepiej zostawić na noc aby odpoczął.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
serniczek pierwsza klasa ;)! pozdrawiam ciepło, szana, www.gastronomygo.blogspot.com
Obłędny !!!!
bardzo smakowity ten sernik :)
Pamiętam jak zajadałam się sernikiem na czekoladowym spodzie.. uwielbiałam go! I bardzo przypominał ten sernik :)
muszę spróbować go zrobić
Czy spód ciasta trzeba po nakłuwać widelcem?
Obrazek użytkownika monika
Tak. Najlepiej ponakłuwać, żeby za bardzo nie wyrósł i był w miarę równy:)
Ktos sie odchudzanie ze mna ? Wyszukajcie sobie w google - Skuteczne odchudzanie by TicAngelina - napewno sie przyda
czy ten spód jest bardzo kruchy? mam zamiar upiec go na swieta :)
Obrazek użytkownika monika
Nie powinien się rozsypywać, jesli o to chodzi:)
wlasnie zrobilam. zamiast oleju dalam maslo, i nie dalam pomaranczy(bo nie lubie). sernik wyszedl pyszny, wszystkim smakuje ,polecam
Czy sernik nie oklapnie jeśli wyjmie się go w trakcie pieczenia??
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl