Sernik na kakaowym spodzie
Przepisów na serniki jest na prawdę wiele. Co prawda głównym elementem każdego z ciast jest ser, ale dodatek specyficznych składników sprawia, że każdy sernik smakuje inaczej. W tym przypadku kompozycja czekoladowego spodu i kruszonki z masą serową o smaku pomarańczy wyszła wybornie. Muszę przyznać, że to wydanie sernika najbardziej przypadło mi do gustu.
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- pół kostki margaryny
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
- 6 jajek
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1/3 szklanki oleju
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem.
Przygotować kakaowy spód. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać kakao i dokładnie wymieszać sypkie składniki. Dodać cukier, pokrojoną na kawałki margarynę i posiekać. Na koniec wlać żółtka i śmietanę. Wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Pozostałą część rozwałkować na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Wyłożyć nim przygotowaną formę do pieczenia.
1 kg sera zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia (lub skorzystać z gotowego, wcześniej zmielonego sera). Jajka ubić z cukrem. Ser lekko zmiksować i wlać masę jajeczną. Wsypać budyń i kaszę manną. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać dokładnie z serem. Na koniec powoli wlewać olej cały czas miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie przełożyć do masy serowej. Masę przelać na kruchy spód i piec ok. 40 min.
Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim sernik i wstawić do piekarnika jeszcze na 20 min. Po upieczeniu sernik najlepiej zostawić na noc aby odpoczął.
Smacznego!!!