Ziemniaczane placki z farszem warzywnym
Placki przyrządzone z gotowanych ziemniaków z farszem warzywnym. Potrawa na pierwszy rzut oka przypomina mini pizze, ale w gruncie rzeczy różni się od nich znacząco. Muszę przyznać, że jest to całkiem dobre rozwiązanie np. na obiad, gdyż potrawa jest bardzo sycąca. Dodatkowo pomaga zagospodarować resztki ziemniaków z poprzedniego posiłku.
Składniki na ciasto:
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 350-400 g mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Farsz warzywny:
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- kilka zielonych oliwek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g żółtego sera
Ziemniaki ugotować w skorupkach, obrać i zagnieść. Dodać jajka, sól, pieprz, mąkę i dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować podłużny wałek i pociąć na 8 części. Z każdej utworzyć okrągły placek.
Warzywa umyć. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a pomidory w kostkę. Warzywa porcjami układać na plackach. Na każdy dodać jeszcze po kilka pokrojonych oliwek, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Każdy placek skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min. Na koniec każdy placuszek posypać startym żółtym serem i zapiekać chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe.
Smacznego!!!