Ziemniaczane placki z farszem warzywnym

     Placki przyrządzone z gotowanych ziemniaków z farszem warzywnym. Potrawa na pierwszy rzut oka przypomina mini pizze, ale w gruncie rzeczy różni się od nich znacząco. Muszę przyznać, że jest to całkiem dobre rozwiązanie np. na obiad, gdyż potrawa jest bardzo sycąca. Dodatkowo pomaga zagospodarować resztki ziemniaków z poprzedniego posiłku.

 

Składniki na ciasto:

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 350-400 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Farsz warzywny:

  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • kilka zielonych oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g żółtego sera

 

Ziemniaki ugotować w skorupkach, obrać i zagnieść. Dodać jajka, sól, pieprz, mąkę i dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować podłużny wałek i pociąć na 8 części. Z każdej utworzyć okrągły placek.

 

Warzywa umyć. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a pomidory w kostkę. Warzywa porcjami układać na plackach. Na każdy dodać jeszcze po kilka pokrojonych oliwek, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Każdy placek skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 min. Na koniec każdy placuszek posypać startym żółtym serem i zapiekać chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe.

Smacznego!!!


Komentarze
Bardzo fajny pomysł
Wygląda jak małą pizza, czyli pysznie :)
Smakowicie wygląda:)
świetny pomysł jako przekąska, gdy znajomi wpadną. Skorzystam z tego na pewno!
palce lizać, na zdjęciu wygląda to obłędnie
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl