Ryba z Veracruz

     Pyszne i pożywne danie z kuchni meksykańskiej, charakteryzującej się wyrazistą mieszanką ostrych smaków. Doskonałe połączenie ryby, pomidorów oraz słono-kwaśnych oliwek i kaparów.

 

Składniki:

  • 1 kg dorady (lub innej morskiej ryby)
  • 1 cebula
  • 5 pomidorów
  • pół szklanki zielonych oliwek
  • 2 papryczki chili (lub chili w proszku)
  • 3 łyżki kaparów
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Rybę opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i odstawić.

 

Pokroić cebulę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (wcześniej obrane ze skórki), papryki, oliwki i kapary. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodać rybę i dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Podawać na ciepło.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl