Ryba z Veracruz
Monika, Rewia Smaków - niedziela, 05-02-2012
Pyszne i pożywne danie z kuchni meksykańskiej, charakteryzującej się wyrazistą mieszanką ostrych smaków. Doskonałe połączenie ryby, pomidorów oraz słono-kwaśnych oliwek i kaparów.
Składniki:
- 1 kg dorady (lub innej morskiej ryby)
- 1 cebula
- 5 pomidorów
- pół szklanki zielonych oliwek
- 2 papryczki chili (lub chili w proszku)
- 3 łyżki kaparów
- sok z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
Rybę opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i odstawić.
Pokroić cebulę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (wcześniej obrane ze skórki), papryki, oliwki i kapary. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodać rybę i dusić ok. 10 min. pod przykryciem. Podawać na ciepło.
Smacznego!!!
Kategorie: