Ryba smażona na głębokim tłuszczu
Złociste i chrupiące kawałki ryby doskonale sprawdzą się jako przekąska z ulubionym sosem albo jako składnik zestawu obiadowego. W tym wydaniu ryba polana sosem śliwkowo-pomidorowym, z nutą kwaśnej limonki. Polecam wszystkim, szczególnie tym, których typowy smak ryby nie zachwyca.
Składniki:
- 500 g ryby (np. dorsz lub mintaj)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- sól, pieprz
Do przesianej mąki dodać przyprawy i tyle wody aby utworzyć dość gęste ciasto. Kawałki ryby obtaczać w cieście i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi warzywami i sosem. Moja wersja zawiera sos utworzony z łyżki kechupu, łyżki powideł śliwkowych oraz soku z połowy limonki.
Smacznego!!!