Ryba smażona na głębokim tłuszczu

     Złociste i chrupiące kawałki ryby doskonale sprawdzą się jako przekąska z ulubionym sosem albo jako składnik zestawu obiadowego. W tym wydaniu ryba polana sosem śliwkowo-pomidorowym, z nutą kwaśnej limonki. Polecam wszystkim, szczególnie tym, których typowy smak ryby nie zachwyca.

 

Składniki:

  • 500 g ryby (np. dorsz lub mintaj)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • sól, pieprz

 

Do przesianej mąki dodać przyprawy i tyle wody aby utworzyć dość gęste ciasto. Kawałki ryby obtaczać w cieście i krótko smażyć na rozgrzanej oliwie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi warzywami i sosem. Moja wersja zawiera sos utworzony z łyżki kechupu, łyżki powideł śliwkowych oraz soku z połowy limonki.

 

Smacznego!!!

 


Komentarze
Dodaj komentarz
mmmmmmmmm, zjadło by się :) A może autorka wrzuciłaby jakiś przepis na pieczoną rybke? Niestety na moją wątrobę smażone nie bardzo ;)
Obrazek użytkownika monika
dzięki za propozycję, pieczona ryba napewno pojawi się moim "menu":)
Following review a cpuloe of of the blog site posts on your internet site now, and I actually like your way of running a blog. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will be checking back quickly. Pls check out my web site as well and allow me know what you consider.
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl