Rolada serowa

     Smakowita przystawka na jeden kęs. Serowa rolada z nadzieniem z pieczarek i szynki. Największy problem może tu stanowić żółty ser, dlatego należy zwracać uwagę na jego gatunek. Najlepiej wybierać twarde sery, aby po podgrzaniu tworzyły plastyczną masę łatwą do rolowania.

 

Składniki:

  • 200 g twardego żółtego sera
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • plasterek szynki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy

 

Zagotować wodę w garnku i odstawić z ognia. Wrzucić ser aby zmiękł na tyle by można było go formować. Podsmażyć na oliwie poszatkowaną szalotkę. Dodać pokrojoną szynkę i pieczarki. Podsmażyć przez chwilę, dodać pokrojoną pietruszkę i odstawić. Ostudzony farsz wymieszać z masłem. Ser rozwałkować. Na wierzch wyłożyć farsz i rozprowadzić. Zwinąć roladę i włożyć na chwilę do zamrażalnika aby wszystko nieco stwardniało. Gotową roladę serową można serwować np. z sosem czosnkowo-koperkowym.

 

Smacznego !!!


Kategorie: 
Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl