Paszteciki z mięsem

     Kruche i delikatne w smaku paszteciki z mięsa mielonego, polane wyrazistym sosem grzybowym, doskonale sprawdzą się jako słona przystawka.

 

Ciasto kruche:

  • 125 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie mięsne:

  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 czerwona cebula
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

  • 250 ml bulionu grzybowego
  • 250 ml soku jabłkowego
  • łyżka masła
  • łyżka mąki

 

Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać sól. Dodać pokrojone zimne masło i zagnieść palcami z mąką. Wlać wodę i wyrobić ciasto na gładką masę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

 

Kostkę bulionu grzybowego rozpuścić w gorącej wodzie. Na patelni zrobić zasmażkę z masła i mąki. Powoli dodawać bulion, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać sok jabłkowy i zagotować.

 

Poszatkowaną cebule podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć, do momentu utracenia różowego koloru. Przyprawić gałką, solą i pieprzem. Wlać połowę sosu i wymieszać.

 

Foremki na babeczki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem odcinając nadmiar. Każdą napełnić nadzieniem mięsnym i przykryć z wierzchu krążkiem ciasta, dobrze dociskając brzegi. Paszteciki piec ok. 15 min., aż nieco zbrązowieją. Podawać z ciepłym sosem.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl