Rodzynkowiec

     Miękkie ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem budyniowym, polane sosem czekoladowym, z dużą ilością rodzynek. Całość tworzy niebanalne połączenie. Być może nadmiernie zachwycam się tą fuzją słodkich smaków, ale jak dotąd moje kubki smakowe nie kosztowały takiej wersji ciasta. Nie jest to może propozycja dla osób, które za smakiem rodzynek nie przepadają. Chociaż świadomość, że owe bakalie były uprzednio moczone w alkoholu, a później wmieszane do sosu czekoladowego, może skłonić do zmiany zdania na ich temat. Szczerze polecam.

 

Biszkopt:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 8 jaj
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia

Krem czekoladowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 125 g masła
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • kieliszek wódki

Sos czekoladowy:

  • 200 g rodzynek
  • 100 czekolady mlecznej
  • 125 g masła
  • ½ szklanki wódki

Dodatkowo:

  • 250 ml zaparzonej herbaty
  • Sok z ½ cytryny
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki wódki
  • bułka tarta

 

Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem. Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm posmarować masłem i podsypać bułką tartą.

 

Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać sypkie składniki do masy jajecznej. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok. 25-30 min.

 

Czas na czekoladowy krem. Pół szklanki mleka odlać i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę zagotować z cukrem i szybkim ruchem wlać budyń. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w 2 łyżkach mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Dodać wódkę i czekoladę. Na koniec powoli wmiksować po łyżce ostudzonego budyniu.

 

Sos czekoladowy. Rodzynki zalać alkoholem i odstawić (najlepiej na całą noc). Czekoladę i masło rozpuścić. Dodać osączone rodzynki, chwilę pogotować. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

 

Zaparzyć herbatę i wymieszać ją z sokiem z cytryny i wódką.

 

Złożyć ciasto. Ostudzony biszkopt przeciąć na pół i obficie skropić przygotowanym naparem herbacianym. Na dolnej warstwie rozsmarować słoiczek dżemu porzeczkowego, a na nim połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować resztą kremu i polać zgęstniałym już sosem czekoladowym. Schłodzić w lodówce i podawać.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Piękne ciasto - może zrobię na święta :)
Obrazek użytkownika monika
dziękuję i polecam...naprawdę warto:)
Oryginalna kompozycja smakowa. Pyszne ciacho!
wyszedł niezbyt radtwy, ale to moja wina (spisałam składniki, ale pf3źniej jakoś odwrotnie je wymieszałam, poza tym miałam tylko odtłuszczone mleko), ale to nic bo i tak był pyszny!następnym razem będę solidnie przygotowana - będę go robić z laptopem na stole kuchennym ;)pozdrawiam!
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl