Risotto z kurczakiem

     Propozycja na pyszne i sycące risotto z papryką i kurczakiem. Biały ryż arborio wykorzystywany jako główny składnik risotto, można z powodzeniem zastąpić pełnoziarnistym ryżem brązowym. Kurkuma nadaje daniu pięknej złotawej barwy.

 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 średnia papryka
  • mały por
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki chili
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie
  • 20 ml słodkiego wina
  • 3  ½  szklanki bulionu drobiowego
  • 100 g sera żółtego
  • 2 filety z kurczaka
  • łyżka masła

 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę, paprykę i pora. Smażyć przez 5 min. Dodać kurkumę, rozgnieciony czosnek i ryż. Smażyć przez 2 min, aż ryż całkowicie pokryje się oliwą. Wlać bulion, wino i gotować pod przykryciem ok. 20 min. Kiedy ryż wchłonie płyn i napęcznieje odstawić patelnię z ognia. Risotto doprawić solą, pieprzem, chilli i ziołami prowansalskimi. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Połowę wmieszać do gorącego risotto a resztę zostawić do dekoracji.

Filety z kurczaka cienko rozbić. Opruszyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Smażyć filety. Risotto serwować z plasterkami kurczaka i startym żółtym serem.

 

Smacznego!!!

 

 


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl