Risotto z kurczakiem
Propozycja na pyszne i sycące risotto z papryką i kurczakiem. Biały ryż arborio wykorzystywany jako główny składnik risotto, można z powodzeniem zastąpić pełnoziarnistym ryżem brązowym. Kurkuma nadaje daniu pięknej złotawej barwy.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 średnia papryka
- mały por
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- ząbek czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki chili
- pieprz, sól
- zioła prowansalskie
- 20 ml słodkiego wina
- 3 ½ szklanki bulionu drobiowego
- 100 g sera żółtego
- 2 filety z kurczaka
- łyżka masła
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę, paprykę i pora. Smażyć przez 5 min. Dodać kurkumę, rozgnieciony czosnek i ryż. Smażyć przez 2 min, aż ryż całkowicie pokryje się oliwą. Wlać bulion, wino i gotować pod przykryciem ok. 20 min. Kiedy ryż wchłonie płyn i napęcznieje odstawić patelnię z ognia. Risotto doprawić solą, pieprzem, chilli i ziołami prowansalskimi. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Połowę wmieszać do gorącego risotto a resztę zostawić do dekoracji.
Filety z kurczaka cienko rozbić. Opruszyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Smażyć filety. Risotto serwować z plasterkami kurczaka i startym żółtym serem.
Smacznego!!!