Pychotka
Ciasto z warstwą miodową i biszkoptową przekładane kremem z bitej śmietany i białej czekolady, oprószone wiórkami kokosowymi. Warstwa miodowa jest wyjątkowo krucha i idealnie komponuje się z delikatnym kremem i soczystymi brzoskwiniami.
Ciasto miodowe:
- 125 g mąki
- 70 g masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki sody
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżeczki kakao
- 50 g masła
- pół szklanki cukru
Masa kremowa:
- 250 g serka śmietankowego
- biała czekolada
- 3 łyżki mleka
- 250 ml 30% śmietanki
- 4 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
- herbata z dodatkiem cytryny i rumu
Dodatkowo:
- brzoskwinie w puszce
- wiórki kokosowe
Na początek należy przygotować dwie blaszki o wymiarach ok. 30x20 cm. Jedną wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Drugą wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C z termoobiegiem.
Przygotować ciasto miodowe. Na deskę przesiać mąkę z sodą. Dodać cukier, zimne masło, miód i zagniatając, dokładnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki na 15 min.
W międzyczasie przygotować ciasto biszkoptowe. Jajka ubić z cukrem na gęsta masę (najlepiej nad parą wodną). Masło rozpuścić. Przesiać mąkę i wymieszać dokładnie z kakao. Do masy jajecznej wlać masło, a później po trochu dosypywać sypkie składniki, ostrożnie mieszając. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem blachy.
Ciasto miodowe wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia z drugiej blachy. Oba ciasta wstawić do piekarnika. Ciasto miodowe piec ok. 10 min, a biszkoptowe ok. 15.
Czas na masę kremową. Serek śmietankowy należy wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru. Białą czekoladę rozpuścić w mleku i płynną wlać do serka, cały czas mieszając. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru, a następnie delikatnie przełożyć do serka.
Składamy ciasto. Na spód kładziemy biszkopt czekoladowy uprzednie obficie nasączony herbatą z rumem. Następnie wykładamy 2/3 masy kremowej. Układamy kawałki pokrojonych brzoskwiń i dociskamy do masy. Później kładziemy ciasto miodowe, które również lekko nasączamy. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy kremowej i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!!!