Pychotka

     Ciasto z warstwą miodową i biszkoptową przekładane kremem z bitej śmietany i białej czekolady, oprószone wiórkami kokosowymi. Warstwa miodowa jest wyjątkowo krucha i idealnie komponuje się z delikatnym kremem i soczystymi brzoskwiniami.

 

Ciasto miodowe:

  • 125 g mąki
  • 70 g masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki sody

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżeczki kakao
  • 50 g masła
  • pół szklanki cukru

Masa kremowa:

  • 250 g serka śmietankowego
  • biała czekolada
  • 3 łyżki mleka
  • 250 ml 30% śmietanki
  • 4 łyżki cukru pudru

Do nasączenia:

  • herbata z dodatkiem cytryny i rumu

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce
  • wiórki kokosowe

 

Na początek należy przygotować dwie blaszki o wymiarach ok. 30x20 cm. Jedną wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Drugą wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C z termoobiegiem.

 

Przygotować ciasto miodowe. Na deskę przesiać mąkę z sodą. Dodać cukier, zimne masło, miód i zagniatając, dokładnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki na 15 min.

 

W międzyczasie przygotować ciasto biszkoptowe. Jajka ubić z cukrem na gęsta masę (najlepiej nad parą wodną). Masło rozpuścić. Przesiać mąkę i wymieszać dokładnie z kakao. Do masy jajecznej wlać masło, a później po trochu dosypywać sypkie składniki, ostrożnie mieszając. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem blachy.

Ciasto miodowe wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia z drugiej blachy. Oba ciasta wstawić do piekarnika. Ciasto miodowe piec ok. 10 min, a biszkoptowe ok. 15.

 

Czas na masę kremową. Serek śmietankowy należy wymieszać z 3 łyżkami cukru pudru. Białą czekoladę rozpuścić w mleku i płynną wlać do serka, cały czas mieszając. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z łyżką cukru, a następnie delikatnie przełożyć do serka.

 

Składamy ciasto. Na spód kładziemy biszkopt czekoladowy uprzednie obficie nasączony herbatą z rumem. Następnie wykładamy 2/3 masy kremowej. Układamy kawałki pokrojonych brzoskwiń i dociskamy do masy. Później kładziemy ciasto miodowe, które również lekko nasączamy. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy kremowej i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.

 

 

Smacznego!!!

 


Komentarze
Dodaj komentarz
wygląda apetycznie :) na święta jak znalazł :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl