Szaszłyki warzywne z papryką, cukinią i oliwkami
Na dworze coraz cieplej, a piękna pogoda inspiruje mnie to testowania nowych przepisów na dania z rusztu. Co prawda sezon na grillowanie się jeszcze nie rozpoczął więc z powodzeniem można takie frykasy przygotować w domu - wystarczy mieć patelnię grillową. Tym razem proponuję niezawodne i aromatyczne warzywne szaszłyki z papryki, cukinii i oliwek, polane masłem ziołowym.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 małe cukinie
- 200 g twardego żółtego sera
- 12 zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- mieszanka ziół prowansalskich
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Ułożyć na rozgrzanej patelni i grillować przez chwile aby nieco zmiękły.
Papryki opłukać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć wypukłą stroną na rozgrzanej patelni i grillować do momentu, aż skórka zacznie odchodzić a papryki zmiękną*. Przestudzić, obrać ze skórki i pokroić na paski o szerokości 2-3 cm.
Ser pokroić w zgrabne kostki. Część kostek zawinąć w plastry cukinii, a część w plastry papryki. Masło rozpuścić i wymieszać z solą, pieprzem i łyżeczką ziół prowansalskich.
6 patyczków do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Nabić na nie po dwie roladki z cukinii i papryki oraz 2 oliwki.
Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej i polać masłem ziołowym. Piec tak długo, aż ser się rozpuści a warzywa nieco zrumienią. Podawać z pieczonym chlebem.
*jeśli szaszłyki przygotowujemy w domu, do podpieczenia papryk najlepiej posłużyć się piekarnikiem włączając opcję grill.
Smacznego!!!