Kurczak w 5-ciu smakach
Nabrałam ochoty na zjedzenie czegoś z kuchni dalekiego wschodu. A ponieważ kuchnia ta słynie z dość szybkich w przygotowaniu, a zarazem zdrowych potraw, z przyjemnością zabrałam się do kucharzenia. Rzeczywiście, wysiłku w stworzenie tego obiadu włożyłam niewiele, a wyszedł naprawdę dobry. Chrupiące warzywa w połączeniu z aromatyczną piersią z kurczaka. Wystarczy dodać do tego ugotowany ryż lub makaron i danie główne gotowe.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- 1 mała, czerwona papryka
- 1 cm imbiru
- 1/3 kapusty pekińskiej
- chińska przyprawa 5 smaków
- 2-3 łyżki oleju
- pietruszka
- sól
Mięso pokroić w małe kawałki. Posolić i doprawić przyprawą 5 smaków*. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i smażyć ok. 5 min. Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Kapustę posiekać, a imbir zetrzeć. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić warzywa i smażyć, aż nieco zmiękną. Na koniec dodać starty imbir i usmażone mięso. Wszystko podsmażyć jeszcze chwilę. Wyłożyć na talerz i posypać pokrojona pietruszką.
*przyprawę 5 smaków można kupić w sklepie albo z łatwością przyrządzić samemu. Przepis podam później.
Smacznego!!!