Kurczak w 5-ciu smakach

 

     Nabrałam ochoty na zjedzenie czegoś z kuchni dalekiego wschodu. A ponieważ kuchnia ta słynie z dość szybkich w przygotowaniu, a zarazem zdrowych potraw, z przyjemnością zabrałam się do kucharzenia. Rzeczywiście, wysiłku w stworzenie tego obiadu włożyłam niewiele, a wyszedł naprawdę dobry. Chrupiące warzywa w połączeniu z aromatyczną piersią z kurczaka. Wystarczy dodać do tego ugotowany ryż lub makaron i danie główne gotowe.

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1 cm imbiru
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • chińska przyprawa 5 smaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • pietruszka
  • sól

 

Mięso pokroić w małe kawałki. Posolić i doprawić przyprawą 5 smaków*. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić mięso i smażyć ok. 5 min. Marchewkę i paprykę pokroić w słupki. Kapustę posiekać, a imbir zetrzeć. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić warzywa i smażyć, aż nieco zmiękną. Na koniec dodać starty imbir i usmażone mięso. Wszystko podsmażyć jeszcze chwilę. Wyłożyć na talerz i posypać pokrojona pietruszką.

 

*przyprawę 5 smaków można kupić w sklepie albo z łatwością przyrządzić samemu. Przepis podam później.

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl