Rewia smaków na Facebooku

Kurczak tandoori

     Aromatyczne danie pochodzące z Indii. Mieszanka imbiru, czosnku, kolendry, goździków i cynamonu nadaje kurczakowi niezwykle wyrazisty smak.

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka

Marynata:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 300 g jogurtu naturalnego

Do przybrania:

  • cytryna
  • pomidory
  • jajka

 

Przygotować marynatę. Zmiksować cebulę, czosnek, imbir i sok z cytryny. Wylać do naczynia. Dodać jogurt i resztę składników marynaty. Kurczaka umyć i naciąć w kilku miejscach. Włożyć do naczynia z marynatą. Naczynie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie piec mięso w piekarniku nagrzanym do 180° przez ok. 20-30 min, od czasu do czasu podlewając marynatą aby nie wyschło.  Przybrać plasterkami cytryny, pomidorów i kawałkami jajek ugotowanych na twardo.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl