Rewia smaków na Facebooku

Pomidory nadziewane z kremem serowym i szpinakiem

     Smaczne, aromatyczne i pożywne danie rodem z Włoch. Ponieważ wiosna się dopiero rozpoczęła i trudniej jest zdobyć świeżą zieleninkę, do potrawy użyłam łatwo dostępnego szpinaku mrożonego i suszonych ziół prowansalskich. Oczywiście danie będzie jeszcze lepsze gdy mrożony szpinak zastąpimy świeżym, a zioła dodamy prosto z krzaczka.

 

Szpinak:

  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 130 g serka ricotty
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 5 – 7 pomidorów
  • 2 łyżki  płatków migdałowych

 

Przygotować szpinak. Szpinak rozmrozić, cebulę i czosnek obrać i posiekać. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać oliwę, a następnie wsypać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, aż zmięknie. Dodać rozmrożony szpinak i znów dusić, tym razem przez ok. 7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotować farsz. Obrać i posiekać ząbek czosnku. Ricottę bardzo dokładnie wymieszać z parmezanem,  jajkiem i bułką tartą. Dodać przygotowany czosnek i zioła prowansalskie oraz doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wcześniej przygotowany szpinak przełożyć do natłuszczonej formy. Pomidory umyć, odkroić wierzchnią część a następnie wydrążyć* Pomidory napełnić farszem i ułożyć na szpinaku. Piec ok. 20 minut. W międzyczasie uprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Odcięte wierzchy pomidorów pokroić w kostkę i dodać do uprażonych migdałów. Wymieszać, podgrzać a następnie wyłożyć na wyjęty z piekarnika szpinak.  

 

* Ilość użytych pomidorów zależy od ich wielkości, dlatego trudno jest wcześniej określić dokładnie ile ich będzie potrzeba. Mi farszu starczyło na wypełnienie 6 pomidorów, wiec najlepiej drążyć je na bieżąco, tuż przed nadzianiem.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Na najbliższą imprezę robie to;D! Wygląda szałowo i coś wydaje mi się, że w smaku będzie pododnie;)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl