Pomidory nadziewane z kremem serowym i szpinakiem
Smaczne, aromatyczne i pożywne danie rodem z Włoch. Ponieważ wiosna się dopiero rozpoczęła i trudniej jest zdobyć świeżą zieleninkę, do potrawy użyłam łatwo dostępnego szpinaku mrożonego i suszonych ziół prowansalskich. Oczywiście danie będzie jeszcze lepsze gdy mrożony szpinak zastąpimy świeżym, a zioła dodamy prosto z krzaczka.
Szpinak:
- 600 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Farsz:
- 130 g serka ricotty
- 50 g startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 5 – 7 pomidorów
- 2 łyżki płatków migdałowych
Przygotować szpinak. Szpinak rozmrozić, cebulę i czosnek obrać i posiekać. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać oliwę, a następnie wsypać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, aż zmięknie. Dodać rozmrożony szpinak i znów dusić, tym razem przez ok. 7 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować farsz. Obrać i posiekać ząbek czosnku. Ricottę bardzo dokładnie wymieszać z parmezanem, jajkiem i bułką tartą. Dodać przygotowany czosnek i zioła prowansalskie oraz doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wcześniej przygotowany szpinak przełożyć do natłuszczonej formy. Pomidory umyć, odkroić wierzchnią część a następnie wydrążyć* Pomidory napełnić farszem i ułożyć na szpinaku. Piec ok. 20 minut. W międzyczasie uprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Odcięte wierzchy pomidorów pokroić w kostkę i dodać do uprażonych migdałów. Wymieszać, podgrzać a następnie wyłożyć na wyjęty z piekarnika szpinak.
* Ilość użytych pomidorów zależy od ich wielkości, dlatego trudno jest wcześniej określić dokładnie ile ich będzie potrzeba. Mi farszu starczyło na wypełnienie 6 pomidorów, wiec najlepiej drążyć je na bieżąco, tuż przed nadzianiem.
Smacznego!!!