Placki ziemniaczane z nadzieniem twarogowym i kiełbasą
Lubię eksperymentować w kuchni. To właśnie dzięki mieszaniu różnych składników powstają najlepsze dania. Jednymi z tworów mojej wariacji smakowej są placki ziemniaczane z nadzieniem twarogowym, z dodatkiem wędzonej kiełbasy i oscypka. Muszę przyznać, że danie wyszło naprawdę dobre. Charakterystyczny, nieco ostry smak wędzonej kiełbasy jest tu przełamany delikatnym twarogiem śmietankowym. O dziwo wszystkie elementy świetnie do siebie pasują, dlatego z pełną świadomością polecam wszystkim wypróbowanie przepisu.
Placki ziemniaczane (ok. 4 porcje):
- 2 średnie ziemniaki
- 1 małe jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- oliwa
Nadzienie serowe:
- 100 g twarogu kremowego (np. Wieluń)
- 2 rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sos holenderski:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kiełbasa polska wędzona
- oscypek lub ser wędzony
Usmażyć placki. Ziemniaki obrać , umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać jajko, mąkę i sól. Wymieszać i usmażyć na oliwie ok. 4 dużych placków.
Twaróg wymieszać z utartą rzodkiewką, pietruszką i przyprawami.
Przygotować sos holenderski. Do garnuszka dodać żółtko, wlać łyżkę wody, dodać sól, pieprz i utrzeć. Masło pokroić w kostkę. Garnuszek z żółtkiem wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą i ubijać, aż masa zgęstnieje. Nie przerywając ubijania, dodać masło, aż sos wchłonie tłuszcz. Na koniec sos doprawić sokiem z cytryny.
Kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć na gorącej patelni (bez tłuszczu). Oscypek lub ser wędzony pokroić w plastry i podgrzać na patelni, aby nieco się rozpuścił.
Połączyć wszystkie elementy. Na placku ziemniaczanym ułożyć łyżkę nadzienia serowego. Ułożyć kawałki podsmażonej kiełbasy a na niej plastry oscypka. Polać sosem holenderskim i posypać posiekana natka pietruszki.
Smacznego!!!