Ciasteczka z migdałami

     Niezwykle delikatne ciasteczka z dodatkiem migdałów i kaszy manny. Ciasto nie zawiera jajek, a jego kruchość zawdzięczamy masłu i kaszy mannej. Doskonałe na podwieczorek.

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g kaszy manny
  • sól

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, migdałami i kaszą manna. Suche składniki połączyć z masłem i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 15 min.

 

Piekarnik rozgrzać do 160°C.  Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Używając foremek o dowolnych kształtach wyciąć ciasteczka. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.10-15 min, do momentu ich zrumienienia.

 

Smacznego!!!


Kategorie: 
Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl