Pączki hiszpańskie z nadzieniem z bitej śmietany i mascarpone

     Wyśmienite, puszyste pączki hiszpańskie z bitą śmietaną i owocami. Przygotowuje się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju. Podczas smażenia pączki pęcznieją więc po ostygnięciu można je z łatwością przekroić i nadziać dowolnym nadzieniem. Pączki można też serwować posypane wyłącznie cukrem pudrem. Gwarantuję, że szybko znikną z talerza.

 

Ciasto:

  • 180 ml wody
  • 120 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 4-5 jaj

Nadzienie:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

  • ½ l oleju
  • owoce (np. truskawki)
  • cukier puder

 

Przygotować ciasto parzone. Do garnka wlać mleko i wodę. Dodać masło, sól i cukier. Garnek postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie jednym ruchem wsypać mąkę i szybko wymieszać, aż ciasto utworzy jednolita masę i będzie odstawało od ścianek garnka. Ciasto odstawić do ostygnięcia.

 

W międzyczasie rozgrzać olej.

 

Do ostudzonego ciasta dodać po jednym jajku, miksując cały czas. Gdy ciasto osiągnie gęstą konsystencję kremu, przełożyć je do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wycisnąć okręgi i wyłożyć je na gorący olej (przykładając papier z pączkami do powierzchni oleju). Smażyć z dwóch stron, aż napęcznieją i się przyrumienią. Pączki odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Przygotować nadzienie. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem i połączyć z mascarpone.

Ostudzone pączki przeciąć na pół i nadziać je masą z bitej śmietany. Na masie rozłożyć pokrojone owoce i przykryć wierzchnią częścią pączka. Na koniec posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!


Dodaj komentarz
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl