Pączki hiszpańskie z nadzieniem z bitej śmietany i mascarpone
Wyśmienite, puszyste pączki hiszpańskie z bitą śmietaną i owocami. Przygotowuje się je z ciasta parzonego i smaży na gorącym oleju. Podczas smażenia pączki pęcznieją więc po ostygnięciu można je z łatwością przekroić i nadziać dowolnym nadzieniem. Pączki można też serwować posypane wyłącznie cukrem pudrem. Gwarantuję, że szybko znikną z talerza.
Ciasto:
- 180 ml wody
- 120 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 100 g masła
- 200 g mąki
- 4-5 jaj
Nadzienie:
- 300 ml śmietany kremówki
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- ½ l oleju
- owoce (np. truskawki)
- cukier puder
Przygotować ciasto parzone. Do garnka wlać mleko i wodę. Dodać masło, sól i cukier. Garnek postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie jednym ruchem wsypać mąkę i szybko wymieszać, aż ciasto utworzy jednolita masę i będzie odstawało od ścianek garnka. Ciasto odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie rozgrzać olej.
Do ostudzonego ciasta dodać po jednym jajku, miksując cały czas. Gdy ciasto osiągnie gęstą konsystencję kremu, przełożyć je do rękawa cukierniczego. Na papier do pieczenia wycisnąć okręgi i wyłożyć je na gorący olej (przykładając papier z pączkami do powierzchni oleju). Smażyć z dwóch stron, aż napęcznieją i się przyrumienią. Pączki odsączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować nadzienie. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem i połączyć z mascarpone.
Ostudzone pączki przeciąć na pół i nadziać je masą z bitej śmietany. Na masie rozłożyć pokrojone owoce i przykryć wierzchnią częścią pączka. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!