Tarta z kurczakiem i papryką
Rewelacyjna tarta na kruchym spodzie z grillowaną papryką i kurczakiem polana masłem ziołowym. Nie będąc skromna przyznam, że danie wyszło naprawdę świetnie i rozeszło się w oka mgnieniu. Osobiście do tarty zużyłam resztki grillowanego kurczaka z poprzedniego posiłku, ale równie dobrze można upiec pierś z kurczaka i pokroić ją na kawałki. Dodatek masła ziołowego łączy wszystkie składniki w całość.
Kruche ciasto:
- 125 g mąki
- 50 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 jajka
- 100 gęstej śmietany
- 100 ml mleka
- 30 g startego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- filet z kurczaka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
Masło ziołowe:
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
Piekarnik rozgrzać do 180°C (z opcją górnej grzałki). Paprykę umyć, wydrążyć środek i przeciąć na pół. Włożyć do piekarnika i grillować do momentu, aż jej skórka mocno ściemnieje. Paprykę wyjąć, oczyścić i pokroić w paski. Grillowany filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na maśle.
Zagnieść ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, sól i wodę. Wyrobić i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15 min.
Przygotować formę na tartę i wyłożyć ją schłodzonym ciastem. Podpiekać w piekarniku przez 15 min (180°C z termoobiegiem).
Przygotować nadzienie. Do garnka wlać roztrzepane jajka, śmietanę i mleko. Dodać rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku oraz starty żółty ser.
Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć paski papryki, kawałki kurczaka i podsmażoną cebulę. Wlać mieszankę jajeczną i całość wstawić do piekarnika (180°C z termoobiegiem). Piec ok. 15-20 min.
Przygotować masło ziołowe. Łyżkę masła roztopić i wymieszać z suszonymi ziołami i solą. Polać gotową tartę i od razu podawać.
Smacznego!!!