Naleśniki z mięsem i grzybami
Zwyczajne naleśniki z niezwyczajnym farszem mięsnym, z dodatkiem pieczarek i pomidorów. A wszystko okraszone sosem z białego wina. Oczywiście niezbędny jest tu dodatek żółtego sera. Potrawa prezentuje się naprawdę dobrze, dlatego polecam ją na wystawniejszy obiad.
Ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- sól
- łyżka oleju
Farsz:
- 300 g mielonego mięsa
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 pomidory
- ½ pęczka natki pietruszki i szczypiorku
- sól, pieprz
- 100 g sera żółtego
- olej
Sos:
- 50 ml białego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- łyżka mąki
Przygotować ciasto naleśnikowe. Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, łyżką oleju i szczyptą soli. Usmażyć naleśniki.
Mięso smażyć na odrobinie oleju, aż utraci różowy kolor. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Pokroić cebulę, pieczarki i obrane ze skórki pomidory. Do mięsa dodać cebulę, poddusić. Następnie dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Na koniec wsypać pomidory i posiekane zioła. Gotować na wolnym ogniu, aż wyparuje sok. Doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki pokryć farszem i zwinąć. Ułożyć w natłuszczonej brytfance i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200° przez 15 min.
Przygotować sos. Bulion zagotować z winem. Część odlać i wymieszać z mąką. Wlać z powrotem do bulionu i gotować, aż lekko zgęstnieje.
Naleśniki podawać polane sosem i posypane ziołami.
Smacznego!!!