Rewia smaków na Facebooku

Nadziewany chlebek

     Drożdżowy chleb nadziewany włoskim farszem z salami, szpinaku i chili. Farsz można dowolnie zmieniać, ale konieczny jest tu dodatek wyrazistego salami.

 

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 600 g mąki (ok. 4 szklanki)
  • 3 łyżki oliwy

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g szpinaku
  • 100 g salami pepperoni
  • ząbek czosnku
  • mała papryczka chilli
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki wody

 

Przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać oliwę i ponownie ugnieść. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

 

W międzyczasie przygotować farsz. Świeży szpinak podsmażyć na patelni, dolewając 0,5 szklanki wody. W przypadku szpinaku mrożonego woda nie jest konieczna. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć salami, czosnek oraz drobno pokrojone chili. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać szpinak i wszystko razem wymieszać.

 

Ciasto ponownie ugnieść a następnie rozwałkować, tworząc dość duży prostokąt (np. o wymiarach 35x25). Natrzeć oliwą i rozłożyć farsz tak aby przy każdym boku został wolny 1 cm ciasta. Następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, formując roladę. Połączyć końce rolady tworząc okrąg. Ciasto z wierzchu posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° (termoobieg) na 30 min.

 

Najlepiej po upieczeniu zawinąć chlebek w ściereczkę, aby jego wierzchnia część nie stwardniała.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl