Nadziewany chlebek
Drożdżowy chleb nadziewany włoskim farszem z salami, szpinaku i chili. Farsz można dowolnie zmieniać, ale konieczny jest tu dodatek wyrazistego salami.
Ciasto:
- 50 g drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 600 g mąki (ok. 4 szklanki)
- 3 łyżki oliwy
Farsz:
- 2 łyżki oliwy
- 300 g szpinaku
- 100 g salami pepperoni
- ząbek czosnku
- mała papryczka chilli
- sól, pieprz
- ½ szklanki wody
Przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać oliwę i ponownie ugnieść. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotować farsz. Świeży szpinak podsmażyć na patelni, dolewając 0,5 szklanki wody. W przypadku szpinaku mrożonego woda nie jest konieczna. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć salami, czosnek oraz drobno pokrojone chili. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać szpinak i wszystko razem wymieszać.
Ciasto ponownie ugnieść a następnie rozwałkować, tworząc dość duży prostokąt (np. o wymiarach 35x25). Natrzeć oliwą i rozłożyć farsz tak aby przy każdym boku został wolny 1 cm ciasta. Następnie zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, formując roladę. Połączyć końce rolady tworząc okrąg. Ciasto z wierzchu posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° (termoobieg) na 30 min.
Najlepiej po upieczeniu zawinąć chlebek w ściereczkę, aby jego wierzchnia część nie stwardniała.
Smacznego!!!