Makaron z mięsnymi pulpetami
Typowe połączenie makaronu z sosem pomidorowym i mięsnymi pulpetami. Pulpety są delikatne w smaku dlatego warto je łączyć z pikatniejszym sosem. Włoskie smaki na co dzień.
Pulpety:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz, chili
- bułka tarta
- oliwa
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 300 g przecieru pomidorowego
- po pół pęczka oregano i bazylii
- oliwa
Pozostałe składniki:
- 300 g makaronu (penne lub świderki)
Przygotować mięsne kotleciki. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką i jajkiem. Dodać podsmażoną na oliwie cebulę oraz czosnek. Mięso wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą, pieprzem, chili oraz musztardą. Zagęścić bułką tartą. Z masy formować niewielki kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.
Czas na sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć posiekaną cebule oraz czosnek. Dodać pokrojoną papryczkę chili i chwilę poddusić. Wlać przecier pomidorowy i zagotować*. Wsypać posiekane zioła i przelać do wysokiego naczynia. Sos zmiksować aby miał gładką konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron obficie polać sosem a na wierzchu ułożyć kilka pulpecików.
*przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.
Smacznego!!!