Makaron z mięsnymi pulpetami

     Typowe połączenie makaronu z sosem pomidorowym i mięsnymi pulpetami. Pulpety są delikatne w smaku dlatego warto je łączyć z pikatniejszym sosem. Włoskie smaki na co dzień.

 

Pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, chili
  • bułka tarta
  • oliwa

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 300 g przecieru pomidorowego
  • po pół pęczka oregano i bazylii
  • oliwa

Pozostałe składniki:

  • 300 g makaronu (penne lub świderki)

 

Przygotować mięsne kotleciki. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką i jajkiem. Dodać podsmażoną na oliwie cebulę oraz czosnek. Mięso wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą, pieprzem, chili oraz musztardą. Zagęścić bułką tartą. Z masy formować niewielki kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie.

 

W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć.

 

Czas na sos pomidorowy. Na patelni podsmażyć posiekaną cebule oraz czosnek. Dodać pokrojoną papryczkę chili i chwilę poddusić. Wlać przecier pomidorowy i zagotować*. Wsypać posiekane zioła i przelać do wysokiego naczynia. Sos zmiksować aby miał gładką konsystencję. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Makaron obficie polać sosem a na wierzchu ułożyć kilka pulpecików.

 

*przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki.

 

Smacznego!!!

 


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl