Deser bananowy na biszkoptach
Deser, który znika w oka mgnieniu. Słodycz bananów połączona z wyrazistym rumem i puszystą bitą śmietaną. Całość podana na biszkoptach i polana sosem czekoladowym. Co prawda deser wymaga stężenia, ale sposób przygotowania jest banalny. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja przepadają za kombinacją bananów z czekoladą.
Składniki:
- 3 średnie, dojrzałe banany
- 400 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki rumu
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 op. biszkoptów (ok. 150 g)
- 1/3 szkl. wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g gorzkiej czekolady
Banany zmiksować z cukrem waniliowym i rumem na puree. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. 300 g śmietanki kremówki ubić na sztywno z łyżką cukru, dolewając rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietankę, powoli przełożyć do puree bananowego i delikatnie wymieszać. Resztę śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę, tak aby powstał lekko gęsty sos.
Przygotować tortownicę o średnicy ok. 22 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć biszkopty i nasączyć je mieszanką wody z cytryną. Przełożyć mus bananowy i wstawić do zamrażalnika, aby deser stężał. Podawać zimny polany sosem czekoladowym.
Smacznego!!!