Deser bananowy na biszkoptach

     Deser, który znika w oka mgnieniu. Słodycz bananów połączona z wyrazistym rumem i puszystą bitą śmietaną. Całość podana na biszkoptach i polana sosem czekoladowym. Co prawda deser wymaga stężenia, ale sposób przygotowania jest banalny. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja przepadają za kombinacją bananów z czekoladą.

 

Składniki:

  • 3 średnie, dojrzałe banany
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki rumu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 op. biszkoptów (ok. 150 g)
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Banany zmiksować z cukrem waniliowym i rumem na puree. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody. 300 g śmietanki kremówki ubić na sztywno z łyżką cukru, dolewając rozpuszczoną żelatynę. Ubitą śmietankę, powoli przełożyć do puree bananowego i delikatnie wymieszać. Resztę śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej połamaną na kawałki czekoladę, tak aby powstał lekko gęsty sos.

 

Przygotować tortownicę o średnicy ok. 22 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć biszkopty i nasączyć je mieszanką wody z cytryną. Przełożyć mus bananowy i wstawić do zamrażalnika, aby deser stężał. Podawać zimny polany sosem czekoladowym.

Smacznego!!!


Komentarze
Szybko i smacznie, to lubię :)
Zapisane do zrobienia :)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl