Owocowe tartaletki
Prosty i dość szybki deser, który przypadnie do gustu chyba wszystkim. Tartaletki na kruchym spodzie z masą śmietankową i dodatkiem owoców. Babeczki ładnie się prezentują wiec idealnie wpasują się jako deser na jakieś przyjęcie. Zrobiłam je bo miałam wielką ochotę na deser z bitą śmietaną. Do tego doszły owoce bo ich kwaskowaty smak świetnie komponuję się ze słodką śmietanką. Ja wybrałam kiwi i pomarańcze, ale to wy decydujecie na co macie ochotę.
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 70 g masła
- łyżka cukru pudru
- 4-5 łyżek zimnej wody
Masa:
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka cukru pudru
Dekoracja:
- dowolne owoce pokrojone na cząstki
- dżem morelowy
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty, wylepić nimi przygotowane foremki do babeczek odcinając resztę ciasta. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masę delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Ostudzone spody na babeczki nadziewać masą śmietankową i dekorować cząstkami wybranych owoców. Wierzch babeczek ozdobić dżemem rozpuszczonym w wodzie.
Smacznego!!!