Owocowe tartaletki

     Prosty i dość szybki deser, który przypadnie do gustu chyba wszystkim. Tartaletki na kruchym spodzie z masą śmietankową i dodatkiem owoców. Babeczki ładnie się prezentują wiec idealnie wpasują się jako deser na jakieś przyjęcie. Zrobiłam je bo miałam wielką ochotę na deser z bitą śmietaną. Do tego doszły owoce bo ich kwaskowaty smak świetnie komponuję się ze słodką śmietanką. Ja wybrałam kiwi i pomarańcze, ale to wy decydujecie na co macie ochotę.

 

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 70 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • 4-5 łyżek zimnej wody

Masa:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • dowolne owoce pokrojone na cząstki
  • dżem morelowy

 

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwadraty, wylepić nimi przygotowane foremki do babeczek odcinając resztę ciasta. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min.

 

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Masę delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

 

Ostudzone spody na babeczki nadziewać masą śmietankową i dekorować cząstkami wybranych owoców. Wierzch babeczek ozdobić dżemem rozpuszczonym w wodzie.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
robiłam niedawno coś podobnego, tylko ciasto miałam kupne, następnym razem zrobię z tego przepisu ;)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl