Ciasto z toffi
Propozycja na szybkie i łatwe ciasto serowo-czekoladowe. Dodatek polewy toffi
i migdałów dobrze współgra z całością.
Masa serowa:
- 200 g białego sera
- cukier waniliowy
- 25 g cukru
Ciasto:
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki kakao w proszku
- 100 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
Polewa toffi:
- 50 g masła
- 1 łyżka mleka
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- orzechy lub migdały do przybrania
Formę o wymiarach 20X20 cm posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ser zmielić i dokładnie utrzeć z 25 g cukru i cukrem waniliowym. Masę odstawić.
Przygotować ciasto. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. W rondelku rozpuścić masło i wymieszać z kakao, aż masa będzie gładka. Wlać do masy jajecznej i wymieszać. Dosypać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wlać do przygotowanej foremki. Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Aby przygotować polewę toffi, należy rozpuścić masło w łyżce mleka. Następnie dosypać cukier i kakao, wymieszać.
Na ostudzonym cieście rozsmarować przygotowaną polewę toffi, przybrać wedle uznania i pozostawić, aż polewa stężeje. Pokroić na kawałki i podawać.
Smacznego!!!