Kurczak na słodko z miodem i cynamonem

     Piersi z kurczaka tym razem w słodkiej wersji. Danie trochę świąteczne bo zawiera cynamon, śliwki i miód. Doskonale komponuje się z ryżem.

 

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych morel
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa, masło

 

Piersi kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na łyżce oliwy z masłem. W rondelku wymieszać miód, syrop klonowy, sok z pomarańczy i cytryny oraz cynamon. Mieszankę wylać na podsmażonego kurczaka, dodać pokrojone suszone owoce, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż owoce będą miękkie. Podawać gorące z ryżem.

 

Smacznego!!!

 


Komentarze
Dodaj komentarz
I really love nerdiag articles that has lots of knowledge to impart. I admire those writers who share the best of their knowledge in writing such articles. Nice blog. I had fun nerdiag this. And it is easy to understand. Nice going.
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl