Kurczak na słodko z miodem i cynamonem
Monika, Rewia Smaków - sobota, 04-02-2012
Piersi z kurczaka tym razem w słodkiej wersji. Danie trochę świąteczne bo zawiera cynamon, śliwki i miód. Doskonale komponuje się z ryżem.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g suszonych śliwek
- 50 g suszonych morel
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli i pieprzu
- oliwa, masło
Piersi kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na łyżce oliwy z masłem. W rondelku wymieszać miód, syrop klonowy, sok z pomarańczy i cytryny oraz cynamon. Mieszankę wylać na podsmażonego kurczaka, dodać pokrojone suszone owoce, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż owoce będą miękkie. Podawać gorące z ryżem.
Smacznego!!!
Kategorie: