Kotlety z kaszy gryczanej z serem

     Zdrowe i pożywne kotlety z kaszy gryczanej i białego sera, polane sosem z pieczarek.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 250 g białego sera
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 100 g serka kremowego
  • oregano, sól, pieprz
  • bułka tarta
  • oliwa i masło do smażenia

 

Kaszę zagotować w osolonej wodzie. Następnie dodać łyżkę masła i przestudzić. Cebulę pokroić i podsmażyć razem ze 100 g pokrojonych pieczarek. Wszystkie składniki, czyli kaszę, ser i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Formować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej a następnie smażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem masła.

 

Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżeczkę masła. Pokroić cebulę oraz pozostałe pieczarki i poddusić. Dodać sól, pieprz, oregano i wymieszać z serkiem. Przygotowanym sosem polać upieczone kotleciki. Posypać natką pietruszki do dekoracji.

 

Smacznego!!!


Komentarze
Dodaj komentarz
Fajne to i jakie zdrowe! Kaszę gryczaną ostatnio z warzywami jadłam i szukam innych pomysłów, ten na pewno wypróbuję:)
czy ten serek kremowy to taki jak np philadelfia lub almette
Obrazek użytkownika monika
Może być każdy twaróg śmietankowy również Philadelfia. Chodzi jedynie o kremową konsystencję. Pozdrawiam:)
Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl