Kotlety z kaszy gryczanej z serem
Zdrowe i pożywne kotlety z kaszy gryczanej i białego sera, polane sosem z pieczarek.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 250 g białego sera
- 200 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 100 g serka kremowego
- oregano, sól, pieprz
- bułka tarta
- oliwa i masło do smażenia
Kaszę zagotować w osolonej wodzie. Następnie dodać łyżkę masła i przestudzić. Cebulę pokroić i podsmażyć razem ze 100 g pokrojonych pieczarek. Wszystkie składniki, czyli kaszę, ser i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Formować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej a następnie smażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem masła.
Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżeczkę masła. Pokroić cebulę oraz pozostałe pieczarki i poddusić. Dodać sól, pieprz, oregano i wymieszać z serkiem. Przygotowanym sosem polać upieczone kotleciki. Posypać natką pietruszki do dekoracji.
Smacznego!!!