Babka drożdżowa z migdałami
Czas zająć się świętowaniem, dlatego na zakończenie przepisów na dania wielkanocne proponuje puchatą babkę drożdżową z migdałami. Ciasto jest proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne. Taka typowa drożdżówka, tyle że słodzona miodem zamiast cukru i z dodatkiem chrupiących migdałów.
Składniki:
- 40 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g miodu
- 2 jajka
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 100 g masła
- 50 g rodzynków
- 3-4 łyżki rumu
- 100 migdałów
- cukier puder
Rodzynki zalać rumem i odstawić, aby napęczniały. Migdały drobno posiekać.
Przygotować dużą miskę. Pokruszyć drożdże i wymieszać z mlekiem, jajkami, miodem i solą. Dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Masło pokroić na kawałki i po trochu dodawać do ciasta cały czas je zagniatając. Na koniec oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
Formę na babkę (z kominkiem) posmarować tłuszczem. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i posiekane migdały. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy. Przykryć i odstawić na 30 min.
Piec ok. 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!