Babka drożdżowa z migdałami

     Czas zająć się świętowaniem, dlatego na zakończenie przepisów na dania wielkanocne proponuje puchatą babkę drożdżową z migdałami. Ciasto jest proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne. Taka typowa drożdżówka, tyle że słodzona miodem zamiast cukru i z dodatkiem chrupiących migdałów.

 

Składniki:

  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 80 g miodu
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 50 g rodzynków
  • 3-4 łyżki rumu
  • 100 migdałów
  • cukier puder

 

Rodzynki zalać rumem i odstawić, aby napęczniały. Migdały drobno posiekać.

 

Przygotować dużą miskę. Pokruszyć drożdże i wymieszać z mlekiem, jajkami, miodem i solą. Dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Masło pokroić na kawałki i po trochu dodawać do ciasta cały czas je zagniatając. Na koniec oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.

 

Formę na babkę (z kominkiem) posmarować tłuszczem. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki i posiekane migdały. Ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do formy. Przykryć i odstawić na 30 min.

 

Piec ok. 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!!!


Przelicznik kulinarny








 

 

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl