Jajka faszerowane po polsku
Zbliża się czas Świąt Wielkanocnych dlatego wśród przepisów nie może zabraknąć dań typowych dla tego okresu. Mowa tu oczywiście o jajkach, które w tych dniach spożywamy w dużej ilości i pod różną postacią. Na początek więc proponuje jaja faszerowane ze szczypiorkiem i pietruszką. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej, w sam raz na święta Wielkanocne.
Składniki:
- 8 jajek
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki masła (do smażenia)
- 3 łyżki tartej bułki (do posypania)
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo (włożyć do zimnej osolonej wody i kiedy osiągnie punkt wrzenia gotować jeszcze przez ok. 10 min. ), zalać zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Przekroić bardzo ostrym nożem wzdłuż na pół wraz ze skorupką, uważając aby jak najmniej ją uszkodzić*. Z tak przygotowanych połówek jaj starannie usunąć łyżeczką żółtka i białka, a następnie bardzo drobno je posiekać. Do posiekanych jaj dodać śmietanę, pietruszkę i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Masą jajeczną napełnić połówki skorupek jaj po czym posypać bułką tartą. Ułożone farszem do dołu smażyć na rozgrzanym maśle, aż się przyrumienią. Można podawać np. ze smażonymi ziemniakami i sałatą.
*najlepiej tuż przed krojeniem stłuc delikatnie skorupkę jajka nożem, wzdłuż linii cięcia.
Smacznego!!!