Frykadelki z serem feta
Tym razem proponuję danie z kuchni greckiej. Mięsne kotleciki nadziewane serem typu feta. Ponieważ w oryginalnym przepisie było mięso jagnięce, a ja nie przepadam za smakiem jagnięciny, zastąpiłam je mieszanką mięsa wołowo-wieprzowego. Kotlety są naprawdę dobre, zwłaszcza w zestawieniu z chrupiącymi, pieczonymi warzywami z nutą cytrynową.
Składniki na ok. 16 frykadelków:
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 10 dag sera feta (najlepiej w kostkach)
- czerstwa bułka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- ½ szklanki mleka
- olej do smażenia
Bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Zmielone mięso przełożyć do garnka. Dodać podsmażoną cebule i czosnek, odciśniętą bułkę i jajko. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Dokładnie wymieszać. Uformować ok. 16 małych placuszków. Na każdym ułożyć po 2 kostki sera i utoczyć frykadelki. Smażyć ok. 6 min. Podawać np. z pieczonymi warzywami*.
*przepis pojawi się już niedługo;)
Smacznego!!!